Wat te doen in Amsterdam?

Jun 3, 2021

Wat is er zoal te doen in Amsterdam? Onze hoofdstad heeft veel te bieden. Hier lees je 17 leuke dingen om te doen in Amsterdam. Allerlei bezienswaardigheden, uitjes en andere leuke activiteiten die mag je niet missen tijdens een dagje Amsterdam. Bekijk daarom al deze leuke activiteiten en uitjes in Amsterdam, met tips van locals.

Wil je weten wat je vandaag kan doen in Amsterdam?
Kijk in deze guide voor de laatste weekendtips.

1. Bezoek het indrukwekkende Anne Frank museum

Museum Amsterdam | Bezienswaardigheden

Een van de bekendste bezienswaardigheden van Amsterdam is het Anne Frank museum. Bezoek het indrukwekkende achterhuis. Boek je tickets online en reserveer een tijdslot. 

2. Geniet van Amsterdam met een grachtenwandeling

Rondvaart door Amsterdam | Leuke uitjes

Wandel over de grachten, kijk je ogen uit en geniet van alle prachtige oude gevels, grachtenpanden, cafés en woonboten. Strijk bijvoorbeeld neer bij café van Zuylen.

Niet zo van het wandelen?

Boek een canaltour en ontdek de fraaie stad vanaf het water.

3. Struinen over de Noordermarkt

Dagje weg Amsterdam | Noordermarkt

Tijdens je dagje uit in Amsterdam mag de Noordermarkt, op een van de mooiste pleinen van de stad, niet ontbreken. Al sinds de 17e eeuw verkopen marktkooplui hier op maandag en zaterdag hun waar.

Na afloop haal je op het gezellige terras van Winkel43 de beste appeltaart van de stad.

~ Adv. ~

4. Door de beroemde oude Jordaan

Activiteiten in Amsterdam | Café Thijssen

Wandel verder door de romantische straten van de oude Jordaan. Strijk neer bij een van de leukste kroegen van de buurt: café Thijssen, en houd hun site in de gaten voor leuke quiznights. 

5. Met de kids naar stadsdierentuin Artis

Dagje uit met gezin | Artis Amsterdam

De beroemde stadsdierentuin Artis verdient ook een bezoekje. Het is zeker garantie voor een leuk dagje weg. Midden in de stad, maar toch wijds en rustig. Boek vooraf een ticket als je geen zin hebt om in de lange rij te staan. En Artis is heel goed bereikbaar met het OV en de stadfiets, dus je kunt de auto thuislaten.

6. Ga winkelen in de Negen Straatjes

Lunch Amsterdam | Café de Pels

Slenter door de prachtige Negen Straatjes tijdens je uitje in Amsterdam. Deze 9 unieke winkelstraatjes bevinden zich binnen de grachtengordel, net achter het paleis op de Dam waar je ook binnen kunt rondkijken. Fraaie boetiekjes, heerlijke eettentjes en bruisende cafés wisselen elkaar af.

En ga bijvoorbeeld voor een borrel met allerlei Amsterdamse lekkernijen eens langs bij café de Pels, al meer dan 50-jaar een begrip onder intellectuele types.

7. Van alles te beleven op de Albert Cuypmarkt

Leuke dingen doen | Albert Cuypmarkt

In de altijd levendige Pijp is van alles te doen.  Hier bevindt zich de beroemde Albert Cuypmarkt, waar echte Amsterdammers hun inkopen doen en elkaar ontmoeten bij een van de vele kraampjes.

8. Relaxen in het Vondelpark

Citytrip | Vondelpark Amsterdam

Meer van de parken? Struin, samen met stonende toeristen, door het Vondelpark. Geniet van het groen en koffie bij het blauwe theehuis. Tijdens zwoele zomeravonden kan je van optredens in de openlucht genieten.

9. Heerlijk wandelen door het Amsterdamse bos

Eropuit in Amsterdam | Bos en Geitenyoga

Behoefte aan nog meer groen, een beetje rust van de drukke stad en ruimte? Ga wandelen in het uitgestrekte Amsterdamse bos en bezoek de Geitenboerderij.

Wil je eens wat anders doen dan je gewend bent; doe dan mee met geitenyoga. Echt hilarisch!

10. Ook het Oosterpark is de moeite waard

Op stap in Amsterdam | Oosterpark

Ook het Oosterpark, gelegen pal achter het indrukwekkende Tropenmuseum, is zeker de moeite van het bezoeken waard. Wandel daarna over de multiculturele Dappermarkt en pak tot slot een biertje-of een heerlijke cocktail- bij bar Bukowski.

11. Leuke dingen doen in Amsterdam-Noord

cafés en restaurants | Amsterdam-Noord

Wat is er te doen in Amsterdam-Noord? Pak de gratis ferry naar de overkant en laat je naar het IJ-plein varen.

Hier bevinden zich talloze bijzondere cafés en restaurants. Denk bijvoorbeeld aan industriële locaties als PLLEK, of Noorderlicht.

12. Naar de grootste vlooienmarkt van Europa

Dagje shoppen | Amsterdam

In de nabijgelegen IJ-hallen is maandelijks de grootste vlooienmarkt van Europa. Het is de moeite waard om hier een dagje uit aan de spenderen. Want er is van alles te vinden, kleding, accessoires, gave spullen voor je interieur. Het walhalla voor koopjesjagers! 

13. Bezoek het Filmmuseum Eye

Museum bezoeken | Amsterdam

De middelste pont brengt je naar de buiksloterweg, waarvandaan je snel bij het prachtig gelegen filmmuseum Eye bent. Een uniek gebouw, met veelzijdige exposities, films en festivals. Ook voor een lekker hapje of drankje is deze te gekke plek een aanrader.  

14. Tijd voor een biertje van brouwerij 't IJ

Uitje in Amsterdam | Bierbrouwerij 't IJ

Inmiddels zin in een biertje? Bezoek brouwerij het IJ. Go Dutch en combineer molens en bier tijdens je uitje in Amsterdam. Proost!

15. Voor als je meer van kunst houdt

Museum bezoeken | Amsterdam

Meer van de kunst? Dan bezoek je natuurlijk het beroemde Van Gogh Museum en de nationale trots: Het rijksmuseum, gelegen aan het indrukwekkende museumplein.

Denk eraan: soms is het voordeliger (we blijven immers Nederlanders) een museumjaarkaart aan te schaffen. Loop ook even onder het tunneltje door bij het rijksmuseum, een van de mooiste plekken van Amsterdam.

16. Leuk om te doen voor fotografie liefhebbers

Expositie bezoeken | Amsterdam

Zijn foto’s meer jouw ding? Dan zijn de fotografiemusea Foam en Huis Marseille zeker niet te missen. Altijd wisselende exposities van fotografen uit binnen – en buitenland.

17. Ontdek Amsterdam op de fiets

Fiets huren Amsterdam | Dagje weg

Tot slot (en op slot): huur een fiets en waan jezelf een echte Amsterdammer. De handigste manier om alle bezienswaardigheden langs te gaan tijdens je uitje: Amsterdam. Dit kan zelfstandig of in een leuke tour.

EXTRA: Unieke stadwandeling en meer uitjes

Leuke wandelroute | Amsterdam

Nog meer leuke dingen om te doen in Amsterdam. In dit boek vind je de 111 leukste plekken van Amsterdam. Bekijk deze bestseller in dit populaire blog: 14 UNIEKE CADEAUS VOOR DE ECHTE AMSTERDAMMER.

EXTRA: Verras met deze heel unieke stadswandeling.

Want deze wandeling neemt je mee langs de allerkleinste huisjes van onze hoofdstad. Huizen en winkels zo smal als een voordeur? Ze bestaan echt. Ontdek de geheime huisjes van Amsterdam. En niet zo maar kleine huisjes; het zijn ook nog culinaire huisjes!

De stadswandeling is gratis te volgen op één van de leukste souvenirwinkels van Nederland: Hollandse Huisjes.

Meerdere huisjes claimen het aller smalste te zijn. Wil je weten waar ze staan en waarom ze zo smal zijn? Bewonder de bouwkundige pareltjes van onze hoofdstad en eet en slaap het klokje rond bij alle KLEINE CULINAIRE HUISJES VAN AMSTERDAM.