Wat te doen in Berlijn?

Jul 5, 2022

Als je nog nooit in Berlijn bent geweest, is nú het perfecte moment om te gaan. Er zijn altijd veel leuke dingen om te doen in Berlijn en je komt langs interessante bezienswaardigheden. We geven je allerlei leuke tips voor de beste citytrip en vertellen je wat er te doen is in Berlijn. Waar kun je slapen; waar kun je shoppen en waar kun je lekker kunt uit eten in Berlijn. Er is veel te zien en te doen in Berlijn. En als je het goed doet is het zelfs helemaal niet duur. 

Met de trein naar Berlijn en wat zijn de kosten?

Berlijn stedentrip | Flixbus

Het veelzijdig Berlijn bereik je goedkoop, milieuverantwoord en snel. Een ideale stedentrip. Berlijn Haubtbahnhof ligt slechts 7 uur met de trein vanaf Amsterdam centraal. Tickets kosten rond de 30 euro, afhankelijk van het tijdstip en wanneer je boekt. Ga naar NS Internationaal.

Wil je liever met de bus?

Dat kan ook, bijvoorbeeld met Flixbus. Je bent dan in 10 uur voor 20 euro in Berlijn.

Eten op je stedentrip naar Berlijn

Lekker eten in Berlijn | Indian Dhaba

Berlijn is groot en heeft zeer veel te bieden, een fantastische bestemming voor een paar dagen weg. Eten en drinken is goedkoper dan in Nederland. Je hebt al een overheerlijke maaltijd voor 6 à 7 euro. Vooral Neukoln heeft allerlei gezellige multiculturele (goedkope) eetgelegenheden. Maar verken ook eens het veelzijdige stadsdeel Wedding. De Afrikaanse wijk heeft veel te bieden qua goedkope lekkere eet-faciliteiten.

Onze tips:

Waar overnachten in Berlijn?

Unieke overnachting Berlijn | Indoor camper

Te veel keuze! Berlijn heeft honderden goede AirBnb’s, hotels en hostels. Afhankelijk van jouw budget kun je kiezen uit de luxe van een 5-sterrenhotel tot een bed in een slaapzaal. Ook heeft Berlijn verschillende wijken, met allemaal hun eigen karakteristeken. Mitte is het échte centrum, dus als je centraal wilt overnachten is die wijk een aanrader.

Een aanrader qua hostels:

Hostelworld Backpacker Berlin.

Wil je iets (te) geks?

Kijk dan eens op indoor verblijven in een camper, erg bijzonder!

~ Adv. ~

Reizen in Berlijn - met het OV, de fiets, step of bus

Sightseeing in Berlin | Hop-on-hop-off bus

Het OV in Berlijn in prima geregeld. Berlijn is ook heel goed te verkennen per fiets. Geen heuvels, en mooi uitgestrekt, zelfs goede fietspaden ontbreken niet in de Duitse hoofdstad. Huur een fiets en waan je als local, terwijl je door de prachtige parken, brede straten en mooie gebouwen tourt. Kijk eens op deze pagina, zodat je overal een fiets kan pakken en achterlaten.

Liever lui dan moe?

Pak een elektrische step.

Is lopen, steppen of fietsen allemaal niet jouw ding?

Spring dan in en uit de hop-on-hop-off bussen, altijd makkelijk en vermakelijk!

Wat te doen in Berlijn?

Bezoek de Berlijnse muur | Citytrip Berlijn

Welke bezienswaardigheden kan je niet missen op je citytrip naar Berlijn?

Berlijn biedt te veel om in 1 blog op te noemen. Daarom geven we je een keuze uit de vele toffe dingen die je in levendig Berlijn kunt doen. 

1. Ga naar de Teufelsberg in Berlijn

Bezienswaardigheden Berlijn | Teufelsberg

Een keer wat anders? 

Ga naar de bizarre Teufelsberg Berlin - Explore a lost world.

Dit voormalige Amerikaans afluisterstation is zeker de moeite van de reis buiten het centrum van de stad waard. Zowel de geschiedenis, als de graffiti en kunst zijn een te gekke afwisseling van de andere bezienswaardigheden in de stad. 

2. Kijk rond bij Tempelhof luchthaven

Rondleiding Tempelhof | Tempelhof terrein

Een rondleiding door de geschiedkundig belangrijk Tempelhof luchthaven is een echte aanrader. Waan jezelf weer in de koude oorlog, terwijl je door de enorme hallen van de luchthaven loopt. 

Combineer je bezoek aan Tempelhof luchthaven met een wandeling door het bijzondere Tempelhof terrein. In de zomer lijkt dit op een kleurrijk festival, waar hipsters rolschaatsen, eten, drinken en gezellig samenkomen. Haal een flesje wijn bij een spati (avondverkoop mini-supermarktje) en meng je onder de locals. Geniet van alle ruimte op dit uitgestrekte terrein. 

3. Shoppen op Kurfustendamm

Shoppen in Berlijn | Kurfustendamm

Houd je meer van luxe en van gezellig winkelen? Ga dan naar de wijk Charlottenburg en ga uitbundig shoppen op Kurfustendamm.

4. Bezoek ook Potsdamerplatz

Stedentrip Berlijn | Potsdamerplatz bezoeken

Op dit Berlijnse plein zijn veel theaters en bioscopen. 

Fun fact: dit plein ligt in zowel oost- als west Berlijn. De Berlijnse muur werd dwars over dit plein gebouwd. 

5. Ervaar de oude stasi-gevangenis

Berlijn weekend weg | Naar Berlin-Hohenschönhausen Memorial

De geschiedenis gaat leven in Berlijn. Kan je er geen genoeg van krijgen? Ga dan naar de oude Stasi-gevangenis en ervaar hoe onmenselijk het was om als gevangene in de gevangenis in de DDR te verblijven.

Niet per se "leuk", wel ontzettend leerzaam en indrukwekkend. Een museum dat je niet snel vergeet. 

6. De Berlijnse muur mag niet ontbreken

Hotspots Berlijn | De muur Berlijn bezoeken

Natuurlijk kan een stukje Berlijnse muur niet ontbreken aan deze mini-vakantie. Door de gehele stad zijn overblijfselen te zien van de vroegere scheiding tussen west en oost Berlijn. Maar de meest mooie plek is: East Side Gallery. 

Aanschouw prachtige kunstwerken op de oude muur. 

7. Struin door het Joodse Holocaust monument

Berlijn activiteiten | Het Joodse Holocaust

Maak ook een wandeling door het Joodse Holocaust monument en voel de kilte door de grijze stenen heen. Dit monument is gemakkelijk te combineren met een bezoek aan de imposante Brandenburger tor en De Rijksdag.

Heb je nog energie over?

Loop dan bij het indrukwekkende Joodse museum naar binnen, met hun altijd afwisselende en mooie exposities.

8. Alexanderplatz kan je niet overslaan

Bezienswaardigheden Berlijn | Alexanderplatz

Alexanderplatz kan niet ontbreken. Bezoek het plein en combineer dit met de Televisie toren, die je vanuit de gehele stad kunt zien. Boek je ticket voor de TV toren vooraf, zodat je zeker bent van een drankje in Berlijns hoogste bar. 

Berlijn is echt de moeite waard

Berlijn stedentrip | Musea & tickets

Verder zijn er nog tal van andere musea in Berlijn de moeite waard.

Bezoek hiervoor museum Island. Kijk voor alle prachtige musea op steenworp afstand van elkaar op Museum Island Berlin: voor tickets, museums & heel veel meer mooie bezienswaardigheden.

Dus tot snel!