Wat te doen in Tbilisi?

May 2, 2024

Stedentrip naar Tbilisi

Tbilisi de hoofdstad van Georgië, is een uitstekende bestemming voor een geweldige citytrip. Tbilisi kent vele mooie beziens­waardig­heden, kabelbanen, lekkere restaurants en betaalbare hotels. Lees hier wat voor leuks je kan doen tijdens je stedentrip in Tbilisi.

Het reisadvies naar Tbilisi

Directe vlucht | Tbilisi

In de zomer van 2022 was Tbilisi, Georgië, geheel veilig om te reizen. Houd de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (BUZA) in de gaten voor actuele veranderingen in het Reisadvies.

Wil je rechtstreeks vanuit Amsterdam naar Tbilisi vliegen?

Dat kan bijvoorbeeld met Transavia of Airfrance/KLM. Je bent dan in 4 uur en 45 minuten in Tbilisi.

Waar overnachten in Tbilisi?

Hotels | Tbilisi Hotels

Accommodatie in Tbilisi is betaalbaar. Je kunt kiezen uit hostels, midrange tot prachtige hotels.

Zelf sliep ik in:

  • Het rustige Vac Hostel, in de moderne wijk Vake. Je kunt kiezen uit dorms of een privé kamer.
  • En in 7 Rooms, met prachtige moderne kamers, en op loopafstand van het centrum.
  • Wil je op een bijzondere hipster plek slapen? Boek dan een nacht in Fabrika Hostel & Suites.
  • Houd je meer van luxe, dan is het Heritage Hotel misschien wat voor jou. Boek hier een fraaie kamer.

Vervoer in Tbilisi

taxi-app-tbilisi

Yandex Go app | Play Store

Tbilisi kent een uitgebreid busnetwerk. Het is soms wat moeilijk te achterhalen waar welke bus heenrijdt, maar de bevolking helpt je graag. De metro is zeer comfortabel, en leuk eens te nemen. Deze doet mij aan het Sovjettijdperk denken, steile roltrappen en grijze decoratie. De taxi’s zijn goedkoop en kun je handig boeken via de Yandex Go app.

~ Adv. ~

Wat te doen in Tbilisi?

Bezoek de Oude Stad | Altstadt Tbilisi

Welke beziens­waardig­heden kan je niet missen op je citytrip naar Tbilisi?


Hieronder geef ik mijn top 10 beziens­waardig­heden. Er is nog veel meer te doen, maar dit is zeker leuk om mee te beginnen.

1. Neem één van de kabelbanen

Kabelbanen Tbilisi | Stad vanuit vogelvlucht

De kabelbanen in stad. Tbilisi is – denk ik- winnaar in het aantal kabelbanen. Je kunt alles wandelen, maar is het warm of ben je moe? Neem dan een kabelbaan naar bijvoorbeeld Turtlelake, Berg Mtatsminda en bezoek daar het pretpark Mtatsminda Amusement Park. Geniet van het prachtige uitzicht vanaf het "moeder van Georgië" beeld het nabijgelegen Narikala kasteel Mother of Georgia.

2. Struinen rond Dry Bridge

Dry Bridge Tbilisi | Souvenir kopen

Dry Bridge Flea Market is de plek om te struinen voor leuke souvenirtjes. Rondom de brug verkopen mensen tweedehands spulletjes en handgemaakte prularia. Hier is zeker een grappig hebbedingetje te vinden voor de achterblijvers thuis.

3. Bezoek Dezerter Bazaar

Dezerter Bazaar Tbilisi | Bij centraal station

Dezerter Bazaar is een echte aanrader. Deze markt, naast het centraal station, geeft een kijkje in de rijke culinaire kant van Georgië. Absorbeer de geuren kleuren en smaken van het land op deze levendige markt.

4. Even ontspannen?

Zwavelbaden Tbilisi | Ontspannen in luxe

Geniet van de prachtige zwavelbaden tijdens je stedentrip in Tbilisi. Allen in de wijk Abanotubani. Je kunt kiezen uit luxe privé-baden of goedkopere publieke baden. Voor luxe ga naar Chreli Abano.

5. Bewonder de Holy Trinity kerk

Holy Trinity kerk | Uitzicht op Tbilisi

Bezoek de enorme Holy Trinity kerk. De Holy Trinity Cathedral of Tbilisi is een imposant gebouw met mooie uitzichten en een levendige parochie. En zeker de moeite waard om te bezoeken. 

6. Heb je wat meer tijd?

Wandelroute tbilisi

Narikala fort naar Turtle lake | Wandeltocht

Doe dan een prachtige wandeling van Narikala fort naar Turtle lake. Onderbreek hem ergens tussendoor om van het landschap te genieten. Je loopt echt in de bergen en waant je al in de natuur. De route is goed aangegeven met gele bordjes en in zijn geheel duurt hij ± 5 uur. Begin in de zomer vroeg, want het is een aardige klim en het is warm. Dus neem genoeg eten en drinken mee voor onderweg.

~ Adv. ~

7. Rondstruinen door oldtown

Oldtown Tbilisi | De oude stad verkennen

Rondstruinen door oldtown is mijn favoriete bezigheid. Verdwaal in de kleine straatjes, binnenplaatsen en steegjes. Kijk je ogen uit door de wirwar van balkons en ingevallen huizen. Ook de street-art verdient aandacht; mooie graffiti en politieke leuzen sieren het straatbeeld.

8. Mis je de haverkoffie?

Fabrika Tbilisi | Naar de hipsterwijk

Fabrika is de hipsterwijk van de stad. Mis je de haverkoffie en pap? Dan kun je hier je lol op. Ook biedt Fabrika werkplekken, een hostel, koffie- en eetttentjes en wederom prachtge graffiti.

9. Naar de botanische tuin

De botanische tuin | Natuur in de stad

De botanische tuin, onderaan Narikala fort en naast de Jumah moskee is de moeite waard. Prachtig onderhouden en met heerlijke schaduw.

10. Langs de Armeense wijk Avlabari

Armeense wijk Avlabari | Stedentrip Tbilisi

De grotendeels Armeense wijk Avlabari, naast het gelijknamige metrostation, is heerlijk om rond te struinen. Kleine winkeltjes met verse producten en prachtige oude kerken en huizen tekenen de buurt.

Tbilisi is zeker de moeite waard

Tbilisi stedentrip | Informatie & tickets

Er zijn nog veel meer bijzondere plekken in Tbilisi het bezoeken waard. 

Kijk voor meer informatie, praktische tips, tickets, museums & veel meer mooie bezienswaardigheden op: Georgia travel of Visit Georgia.

Geniet ervan!