Wat te doen in Haarlem?

Jun 3, 2021

Zoek je leuke dingen om te doen in Haarlem? Ontdek de betovering van Haarlem, een stad die barst van cultuur, geschiedenis en verrassingen op elke hoek. Of je nu een lokale bewoner bent of gewoon op bezoek: Haarlem biedt een schat aan pareltjes om te ontdekken. In ons blog vind jij voor elk wat wils. Duik in de bruisende energie van deze historische stad en ontdek samen de topattracties en verborgen plekken die Haarlem tot een must-visit bestemming maken. Dus pak je camera, trek je wandelschoenen aan en maak je klaar voor een onvergetelijk avontuur in Haarlem!

1. Ga zeker naar het oudste museum van Nederland

Bezoek Haarlem | Naar het Teylers Museum

Neem, als je in Haarlem bent, dan zeker een kijkje in het oudste museum van Nederland het Teylers Museum. Er is heel veel interessants te zien en te beleven. Ook zeker is het aanrader voor leergierige kids. Het prachtige gebouw alleen al is een must see, maar ook kom je van alles te weten over fossielen en mineralen, wetenschap en oude instrumenten, en natuurlijk kunst. Ga voor de rondleiding die je meeneemt door het gebouw en je vertelt over haar fascinerende geschiedenis. 

2. Doe de stadswandeling door de binnenstad Haarlem

Eropuit in Haarlem | Stadswandeling

Wil je echt genieten van de historische binnenstad van Haarlem? Ga dan mee met de VVV stadswandeling. Elke vrijdag en zaterdag staat er enthousiaste gids voor je klaar om je alle bijzondere weetjes van de rijke Haarlemse geschiedenis te vertellen en te laten zien. 
Ga mee met een groep of met je eigen groep en bekijk samen de binnentuinen, stadspoorten, bijzondere gebouwen en kloosters. Met leuke en spannende anekdotes kom je op alle mooie en bijzondere plekjes van deze prachtige stad.

3. Kom relaxen bij het Veerkwartier

Recreatie Veerplas | Haarlem

Zeker op een zonnige dag is het leuk om naar de Veerplas te gaan. Een mooi recreatiemeer waar je heerlijk kunt relaxen en genieten van de groene omgeving. Aan de rand van de stad, maar haal makkelijk bereikbaar en voor iedereen toegankelijk. Geniet van een hapje en drankje bij het Veerkwartier en kijk vooral op het programma voor leuke muzikale optredens en leuke dingen om te doen.

~ Adv. ~

4. Naar het Corrie ten Boomhuis

Dagje weg Haarlem | Corrie ten Boomhuis

Als je meer wilt weten over de 2e Wereldoorlog en de wachtrijen voor het Anne Frank museum zijn urenlang, leer dan over de geschiedenis van deze schuilplaats in het Corrie ten Boom museum. Als bezoeker krijg je tijdens de rondleiding informatie over Corrie en haar familie en ook over de gebeurtenissen in dit huis voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog. 

5. Op Haarlemse Hofjes-tocht

Wandelen in Haarlem | Hofjes Haarlem

Altijd al de prachtige hofjes van Haarlem willen bezoeken? Dat is nu niet alleen mogelijk met een gids, maar ook kun je een leuke tour doen met je tablet of eigen smartphone. Bekijk 'bijna' alle fraaie hofjes van Haarlem en geniet ondertussen van de mooie Haarlemse binnenstad. Ga naar de website, lees meer over de speciale hofjes en download de gratis wandeling (of trakteer de maker ;-) ). 

6. Op bezoek bij het gemaal de Cruquius

Fietstocht omgeving Haarlem | Gemaal de Cruquius

Heb je altijd al meer willen weten over de eeuwige strijd van Nederland met het water? Ga dan eens langs bij Haarlemmer­meer­museum De Cruquius. Een schitterend mooi gemaal met een rijke historie, en heel leuk om te ontdekken. Je leert er alles over hoe land wordt drooggelegd en ons water wordt beheerd. Leuk ook, om met de (ov)-fiets langs het Spaarne er naartoe te fietsen en na afloop een lekker appelgebak met koffie toe!

7. Vegan Street Food Experience Haarlem

Uitje Haarlem | Vegan street food experience

Eet voor de planeet en doe mee met de Vegan Street Food Experience in Haarlem. Deze food tour gaat langs 7 lokale ondernemers. Van sociale oorlogsfrietjes tot echte zeewierballen.

Veganisten en niet-veganisten zijn allen welkom. Onderweg verkennen we de stad, delen we bijzondere verhalen en brengen we mensen samen voor een gezellige feel good middag. De tour is iedere zondag van 14:00 tot 17:00 en is ongeveer 3 kilometer lang. Ontmoet de mensen achter de magie, prikkel je smaakpapillen en laat je innerlijke plantaardige goeroe los met deze funky Vegan Street Food Tour.

8. Kom op de open monumentendag naar Haarlem

Open monumentendag | Haarlem

Zie je regelmatig een mooi gebouw in Haarlem en zou je wel eens binnen willen kijken? Kom dan op de open monumentendag naar Haarlem toe! Heel veel prachtige gebouwen, maar ook kerken, hofjes en molens openen hun deuren voor bezichtiging. Ontdek stukjes Haarlem die je nog nooit eerder hebt gezien. Met leuke rondleidingen en tours beleef je gegarandeerd een mooie dag. 

9. Sportief genieten bij de Haarlemse Honkbalweek

Haarlemse Honkbalweek | Haarlem

Elke twee jaar in juli komen honkbal fans van heel de wereld naar Haarlem voor de Honkbalweek. Een gezellig en mooi sportevenement voor jong en oud. Een hele week samen genieten van teams uit o.a. Japan, Chinese Taipei, de VS, Cuba, Italië en natuurlijk ons eigen Nederlands Team. Een echte happening, waar je traditiegetrouw als supporter nog steeds je eigen consumpties mag meenemen! Hopelijk ook weer deze editie! 🤞

10. Ontdek historisch Haarlem

Beleef alle Haarlemse hoogtepunten en geniet van de historische huisjes. Deze stadswandeling is helemaal gratis (en reclame vrij).

Haarlem telt meer dan 1650 monumenten en is daarmee één van de grootste monumentensteden van ons land. De totale route is 6,5 km. Wil je overal langslopen voor een paar mooie foto’s? Dan ben je een kleine 2 uur onderweg. Wil je alle attracties ook bezoeken? Een dag is al snel te kort. Boek je tevens de geheime tip: dan is je romantische weekend compleet!

En als jullie extra willen genieten van een heerlijk weekendje Haarlem; dan zijn deze "10 HAARLEMSE SOUVENIRS DIE JE ZEKER MEE NAAR HUIS WIL NEMEN" een prachtig mooi aandenken.

~ Adv. ~